1st Year Fitter MCQ question paper 2021 (English- 01)

68 / 100

1st Year Fitter MCQ question paper 2021 (English- 01)

Today, whatever examinations are being done, they have all gone online. On the same lines, all the questions given in 2021 are based on the “Nimi-pattern”. All these questions have been given, they have been asked in ITI and Competition at some time. 1st Year Fitter MCQ question paper 2021 (English- 01)

# Multiple Choice Questions and Answers: –

1. Generally, the spindle of vice has the following types of  Threads.
(a) Acme Bangle
(b) ‘V’ Bangle
(c) Square bangle
(d) Imitation Bangle
Answer: – C

2. Vice clamp or soft joe are made of the following metal.
(a) aluminum
(b) cast iron
(c) Lead
(d) mild steel
Answer: – a

3. The size of the vice is taken from the following.
(a) Length of spindle
(b) Vice weight
(c) Jaw width
(d) Maximum distance between both the jaws
Answer: – C

4. The following voice will be used to straddle both the horizontal and vertical positions of the job.
(a) rotational machine vice
(b) Combination Bench Vice
(c) Any vice
(d) Universal machine vice
Answer: – D

5. Why are soft jaws used?
(a) For the protection of the refined surface
(b) For the safety of Vice’s jaws
(c) To hold the job with maximum strength
(d) For the protection of the sandbar
Answer: – A

6. Which of the following metals is used for hammer?
(a) Cast iron
(b) Low-carbon steel
(c) tool steel
(d) Cast Steel
Answer: – D

7. Which hammer is used to bend to the side of the seat.
(a) Ball pin hammer
(b) Cross pin hammer
(c) Straight pin hammer
(d) claw hammer
Answer: – B

8. Which of the following is used to prevent the hammer face from spreading.
(a) Hard and tamped face only
(b) Hard and tamped face and pin
(c) Hard and tempered all hammer
(d) Hard and tempered any part
Answer: – B

9. Spanners are made of low steel.
(a) High Silicon Steel
(b) vanadium steel
(c) High carbon steel
(d) mild steel
Answer: – B

10. The spanner’s mouth is placed at 15 degrees from his body. The following is the reason
(a) Good force to make torque
(b) To avoid breaking the spanner
(c) To increase efficiency in tight places
(d) to enhance beauty
Answer: – C

11. If you want to take a spanner to the work place, which spanner would you like to carry?
(a) Combination spanner
(b) Adjustable hook spanner
(c) Adjustable face spanner
(d) Adjustable spanner
Answer: – D

12. Which pliers do you use in electrical work?
(a) Side cutting plier
(b) nose pliers
(c) Multi grip plier
(d) Diagonal pliers or wire cutters
Answer: – A

13. Screw – drive is made of which metal
(a) Low-carbon steel
(b) High-speed steel
(c) Cast steel
(d) High-carbon steel
Answer: – D

14. When the screw driver is difficult to move, which screw driver will you use?
(a) Offset screw – driver
(b) Ratchet screw – driver
(c) Magazine screw – driver
(d) Phillips screw – driver
Answer: – D

15. The way Engineers Vice is mounted on the bench. Which of the following is the reason for that?
(a) Tommy bar can be freely rotated
(b) sawdust fell on the floor
(c) Longer jobs can also be captured
(d) Vice can be bolted to the bench
Answer: – C
1st Year Fitter MCQ question paper 2021 (English- 01)

इसे भी पढ़े ….

  1. ITI Workshop & Calculation MCQ Question modal paper in English 2021
  2. WSC 1st year MCQ Question answer in Hindi 
  3. ITI   Employability skill’s 2021
  4. iti Question Bank Pdf Downloads
  5. ITI Turner Theory MCQ Question Answer in Hindi 2021
  6. Fitter 1st and 2nd year’s MCQ Question paper
  7. वेल्डिंग बहुविकल्पिक प्रश्न उत्तर पेपर हिंदी में part – 01
  8. Welder theory MCQ Question paper in hindi | बहुविकल्पिक प्रश्न उत्तर Part – 02
  9. Welder theory objective Question paper in hindi part – 03
  10. Welder Multi – choice Question Answer in hindi Part -04
  11. ITI Workshop & Calculation MCQ Question modal paper in English 2021
  12. WSC 1st year MCQ Question answer in Hindi 
  13. ITI   Employability skill’s 2021
  14. iti Question Bank Pdf Downloads
  15. ITI Turner Theory MCQ Question Answer in Hindi 2021

 

 
 
 
 

Leave a comment

indian team name asia cup 2022 tournament asia cup 2022 india squad name Asia cup india and Pakistan live match status video India vs Pakistan Asia cup 2022 live cricket India vs Pakistan Asia match 2022 India v/s Pakistan 2022 Asia Cup Match Date Biden student loan plans caught in inflation debate crosshairs 2022 JAMEY Rootes