ITI Welder MCQ important Question paper English 2021-2022

82 / 100

ITI Welder MCQ important Question paper English 2021-2022



 * Multiple Choice Questions: –

1. The melting of base metal or complementary metal together is called?

• fusion

• Forge

• Solid

• arc

answer. Fusion

2. The welding set used in electric arc welding is called?

• DC. Generator set

• A.C. Rectifier set

• DC. Rectifier set

All these

answer. All these

3. To what temperature should one pre-heat the job for welding of medium carbon steel?

• 100-200 ° C

• 150–250 ° C

• 200-250 ° C

• 300-400 ° C

answer. 150-250 ° C

4. Which of the following welding equipment is there?

• Steel Rule

• Hammer

• Tri Square

All these

answer. All these

5. The following method is used for welding of aluminum?

• Oxy-acetylene welding

• Metal inert gas welding

• tungsten inert gas welding

All these

answer. All these

6. Which of the following is the method of joining the Walden metal blocks?

• temporary method

• Permanent Law

• semi-permanent method

None of these

answer. Permanent law

7. Which gas is used in cutting blow torch?

• pure oxygen

• pure helium

• pure hydrogen

• pure nitrogen

answer. Pure oxygen

8. By which method are ferrous and non-ferrous metals easily welded?

• Metal inert gas welding

• Resistance Welding

• tungsten inert gas welding

• Hydrogen arc welding

answer. Metal inert gas welding

9. Stainless steel eletrode does not have any coating?

• Lime

• Titanium

• Both A and B

None of these

answer. Both A and B

10. In electron beam welding the distance between the surfaces to be added is mm?

• 0.050 – 0.075

• 0.025 -0.050

• 0.010–0.050

• 0.075–0.090

answer. 0.050 – 0.075

11. Spot Welding Which of the following types of weldings are there?

• pressure

• volume

• fusion

• arc

answer. Pressure

12. Bal Pean Hammer is used?

• For spherical surfaces

• For flat surfaces

• For hollow surfaces

All these

answer. For spherical surfaces

13. In electrode light coating, which substance mainly acts as winder?

• sodium silicate

• potassium silicate

• Both A and B

None of these

answer. Both A and B

14. What is the welding method used to connect studs to a plate?

• Stud Welding

• friction welding

• thermite welding

• arc welding

answer. Stud welding

15. What is the melting point of solder used for zinc?

• 200 ° C

• 202 ° C

• 204 ° C

• 205 ° C

answer. 202 ° C

16. The pre-heating temperature is kept at approximately K ° C before cutting the plate?

• 100

• 500

• 700

• 900

answer. 900

17. MIG is the name of inert gas used in welding?

• CO2

• NH

• C, H

• H

answer. CO2

18. A.C. Transformers are manufactured for which type of supply?

• Single Phase

• Three Phase

• Both A and B

None of these

answer. Both A and B

19. Name the method of plasma arc welding?

• Non Transfer Plasma Arc Process

• Transfer plasma arc process

• Both of the above

None of these

answer. Both of the above

20. What is called the force generated by the mobility of an electron.

• electromotive force

• electron force

• Restoring Force

None of these

answer. Electromotive force

21. Which are the following types of non-pressure welding?

• Gas Welding

• arc welding

• thermite welding

All these

answer. All these

22. The process of joining two homogeneous metal pieces by the complementary metal of an homogeneous metal or adding the homogeneous pieces of two homogeneous metals by the complementary metal of an homogeneous metal is called?

• Auto-Genius Welding

• heterogeneous welding

• fusion welding

• pressure welding

answer. Pressure welding

23. Hexa has a standard length of mm?

• 250

• 400

• 450

• 500

answer. 250

24. Engine generator set is run by whom?

• Lightning

• diesel

• petrol

• Kerosene

answer. diesel

25. A.C. Which method is used to control the current in the transformer?

• Changing the position of the plug

• Move iron core

• Magnetic Shunt Control

All these

answer. All these

ITI Welder MCQ important Question paper English 2021-2022

इसे भी पढ़े ….

ITI Welder MCQ important Question paper English 2021-2022,ITI Welder MCQ important Question paper English 2021-2022,ITI Welder MCQ important Question paper English 2021-2022,ITI Welder MCQ important Question paper English 2021-2022,ITI Welder MCQ important Question paper English 2021-2022,

Leave a comment

indian team name asia cup 2022 tournament asia cup 2022 india squad name Asia cup india and Pakistan live match status video India vs Pakistan Asia cup 2022 live cricket India vs Pakistan Asia match 2022 India v/s Pakistan 2022 Asia Cup Match Date Biden student loan plans caught in inflation debate crosshairs 2022 JAMEY Rootes