ITI Workshop and Calculation MCQ Question paper in English

78 / 100

ITI Workshop and Calculation MCQ Question paper in English | ITI Workshop and Calculation MCQ Question |ITI Workshop and Calculation

ITI WSC Multiple Choice Questions :-
1.The unit of energy in MKS system is?
A.Joules
B.Watts
C.Power
D.Force
Ans: C
 
2.The sum of two number is 25 and their difference is 13. Find their product?
A.204
B.114
C.315
D.325
Ans: B
 
3.Metals selected for making worse should have?
A.More hardness
B.More brittleness
C.More malleability
D.More ductility
Ans: D
 
4.To which king belongs the Lion capitol at Sarnath?
A.Chandragupta
B.Ashoka
C.Kanishka
D.Harsha
Ans: B
 
5.3251 + 587 + 369 – ? = 3007
A.1250
B.1300
C.1375
D.1200
E.None of these
Ans: D
 
6.In order to convert fractional inches into decimal inches?
A.Look on a metric conversion chart
B.Divide the numerator (top number) by the denominator (bottom number)
C.Check the engineer’s scale
D.All of the above
Ans: B
 
7.Some traditional board drafters preferred the drafting machine over the parallel straight edge because
it could be used without the need for?
A.Circle templates
B.Triangles
C.Technical pens
D.Lettering guides
Ans: B
 
 
8.The ozone layer restricts
A.Visible light
B.Infrared radiation
C.X-rays and gamma rays
D.Ultraviolet radiation
Ans: D
 
9.Which of the following is not a leap year?
A.700
B.800
C.1200
D.2000
Ans: A
 
10.The ratio of ultimate stress to working stress is?
A.Modulus of elasticity
B.Factor of safety
C.Chane in length
D.Tensile load
Ans: B
 
11.Which of the following countries is not a member of a SAARC?
A.Sri Lanka
B.Myanmar
C.Maldives
D.Bhutan
Ans: B
 
12.Under the Government of India, Provincial Legislatures consisted of two chambers, except in the case
of?
A.Assam
B.Bihar
C.Madras
D.Punjab
Ans: D
 
13.The Parliament can restrict or abrogate by law, fundamental rights with respect to?
A.The members of the armed forces
B.The forces charged with the maintenance of public order
C.The persons employed in any bureau or other organization established by the state for purpose of
intelligence
D.All of the above
Ans: D
84.3, 5, 7, 12, 17, 19?
A.19
B.17
C.5
D.12
Ans: D
 
15.A half-moon protractor is divided into how many degrees?
A.360
B.180
C.270
D.310
Ans: B
 

  1. Bronze is an alloy of?
    A.Copper-Zinc
    B.Copper-Tin
    C.Copper-Lead
    D.Copper and Tungsten
    Ans: B
     
    17.The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 8.30, is?
    A.80º
    B.75º
    C.60º
    D.105º
    Ans: B

18.Who is known as ‘Indian Bismarck’?
A.Kamaraj
B.Sardar Vallabhbhai Patel
C.Nehru
D.Rajaji
Ans: B
 
19.The largest part of our hydrosphere is?
A.Atlantic Ocean
B.Indian Ocean
C.Pacific ocean
D.Antarctica ocean
Ans: C
 
20.Who invented Electric Generator?
A.Sir Alexander Graham Bell
B.Michael Faraday
C.Alfred B. Nobel
D.Thomas Alva Edison
Ans: B
 
21.In a 100 m race, A can beat B by 25 m and B can beat C by 4 m. In the same race, A can beat C by?
A.21 m
B.26 m
C.28 m
D.29 m
Ans: C
 
22.Coral reefs in India can be found in?
A.The coast of Orissa
B.Waltair
C.Rameshwaram
D.Trivandrum
Ans: C
 
23.A man has some hens and cows. If the number of heads be 48 and the number of feet equals 140,
then the number of hens will be?
A.22
B.23
C.24
D.26
Ans: D
 
24.A bag contains 6 black and 8 white balls. One ball is drawn at random. What is the probability that the
ball drawn is white?
A.3/4
B.4/7
C.1/8
D.3/7
Ans: B
 
25.Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What
percentage of the total votes did the winning candidate get?
A.57%
B.60%
C.65%
D.90%
Ans: A
 
26.If log 27 = 1.431, then the value of log 9 is?
A.0.934
B.0.945
C.0.954
D.0.958
Ans: C
 
27.617 + 6.017 + 0.617 + 6.0017 = ?
A.6.2963
B.62.965
C.629.6357
D.None of these
 
28.The percentage increase in the area of a rectangle, if each of its sides is increased by 20% is?
A.40%
B.42%
C.44%
D.46%
Ans: C
 
29.The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and that of B and
C be 43 kg, then the weight of B is?
A.17 kg
B.20 kg
C.26 kg
D.31 kg
Ans: D
 
30.A civil engineer working on a bridge design would probably rely on his ………. scale for checking
printed drawings?
A.Engineer’s
B.Metric
C.Architect’s
D.None of the above
Ans: A
 
31.Oxygen in our blood is transported by a protein named?
A. Hemoglobin
B.Keratin
C.Collagen
D.Myoglobin
Ans: A
 
32.When is the World Population Day observed?
A.May 31
B.October 4
C.December 10
D.July 11
Ans: D
 
33.The Homolographic projection has the correct representation of?
A.Shape
B.Area
C.Baring
D.Distance
Ans: B
 
34.Who invented the Ball Point Pen?
A.Biro Brothers
B.Waterman Brothers
C.Bicc Brothers
D.Write Brothers
Ans: A
 
35.Entomology is the science that studies?
A.Behavior of human beings
B.Insects
C.The origin and history of technical and scientific terms
D.The formation of rocks
Ans: B
 
36.Mass quantity is called as?
A.Newton
B.Vector
C.Scalar
D.Dyne
Ans: C
 
37.Which of the following is not associated with the UNO?
A.ILO
B.WHO
C.ASEAN
D.All of the above
Ans: C
 
38.Who was known as Iron man of India?
A.Govind Ballabh Pant
B.Jawaharlal Nehru
C.Subhas Chandra Bose
D.Sardar Vallabai Patel
Ans: D
 
39.What Galileo invented?
A.Barometer
B.Pendulum clock
C.Microscope
D.Thermometer
Ans: D
 
40.The intersecting lines drawn on maps and globes are?
A.latitudes
B.longitudes
C.geographic grids
D.None of the above
Ans: C
 
41.Capacity of doing work is?
A.Power
B.Newton
C.Energy
D.Joules
Ans: C

42.Traditional drafters need to be able to create several different line widths because?
A.Different line widths convey different information
B.The line width has to do with how dark it appear in the finished drawing
C.They seem to transmit better in a fax machine
D.It makes no difference
Ans: A
 
43.The density of water is?
A.5
B.2
C.1
D.7
Ans: C
 
44.Unit of frictional force in SI unis is?
A.Newton
B.Watts
C.Power
D.None of above
Ans: A
 
45.Several of the tools used in traditional drafting include the following?
A.Parallel straight edge
B.45 degree triangle
C.Circle template
D.All of the above
Ans: D
 
46.He is mathematician and astronomer of the 12th century. His name is associated with India’s seventh
satellite. He is?
A.Aryabhatta
B.Bhaskara I
C.Bhaskara II
D.None of the above
Ans: C
 
47.Acceleration quantity is?
A.Speed
B.Scalar
C.Vector
D.None of above
Ans: C
 
48.The first step in creating a traditional technical drawing is to?
A.Draw a series of guide lines
B.Set up the miter line
C.Align the paper so that it will be positioned square to the parallel bar
D.Sharpen the leads in the technical pens
Ans: C
 
49.Files are made of?
A.High carbon steel
B.High speed steel
C.Low carbon steel

D.Mild steel
Ans: A

50.A line drawn with a long section, short dash, and another long section is a?
A.Hidden feature
B.Center of a circle
C.Center axis of a hidden cylinder
D.Center of a radius
Ans: C


 
ITI Workshop and Calculation MCQ Question paper in English | ITI Workshop and Calculation MCQ Question paper in English | ITI Workshop and Calculation MCQ Question paper in English, ITI Workshop and Calculation MCQ Question paper in English, ITI Workshop and Calculation MCQ Question paper in English, ITI Workshop and Calculation MCQ Question paper in English

ये भी पढ़े….

  1. Welder Multi – choice Question Answer in hindi Part -04
  2. Welder theory MCQ Question paper in hindi Part – 02
  3. ITI Welder theory objective Question paper in hindi
  4. ITI Workshop & Calculation MCQ Question modal paper in English 2021
  5. ITI Diesel Mechanic MCQ Important Question Paper in Hindi
  6. NCVT ITI Machinist Theory Questions Paper in Hindi
  7. ITI Electrician Top – 28 Important Objective Question in Hindi 2021

ITI Workshop and Calculation MCQ Question paper in English paper in English

Leave a comment