Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021

Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021

Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021

Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021

objective Question and Answer’s:-

1.Which type of electronic device is a computer?
(a) Automatic
(b) Able to do work as per instruction
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these
 
Answer: (c) Both (a) & (b)
 
3.Which one of the following is the part of central  processing unit?
(a) Control unit 
(b) Arithmetic logic unit
(c) Primary storage unit
(d) All of these
 
Answer: (d) All of these
 
4.Which one of the following is not an input device?
(a) Optical mark reader
(b) Optical character reader
(c) Key-board
(d) Monitor
 
Answer: (d) Monitor
 
5.Which of the following performs the tasks of managing the central processing unit of a
computer?
(a) Operating system
(b) Software
(c) Hardware
(d) Memory
 
Answer: (a) Operating system
 
6.Which one of the following is the suitable component-work pair?
(a) Menu Bar-Manage and customise documents
(b) Ruler-Indicates the end of the document
(c) Help-Provides quick access to help topics
(d) Both (a) & (b)
 
Answer: (d) Both (a) & (b)
 
7.Which is the right information regarding the first link of world?
(a) Link establishment year 1969
(b) In between California University and Standard Research Institute
(c) Both (a) & (b)
(d) None of the above
 
Answer: (c) Both (a) & (b)
 
8.When India adopted Information Technology Act? .
(a) 17th October, 2000
(c) 17th October, 2001
(b) 17th September, 2000
(d) 17th October, 2002
 
Answer: (a) 17th October, 2000
 
9.Which one of the following is the use of reading process?
(a) Form filling
(b) Reading
(c) Development of the understand of the columns
(d) All of these
 
Answer: (d) All of these
 
10.What is Windows exactly?
(a) Series of operating systems
(b) Storage device
(c) Processor
(d) Output device
 
Answer: (d) Output device
 
11.Which of the following represents boredom?
(a) Crossing arms across the chest
(b) Looking straightway
(c) Touching the ears
(d) None of the above
 
Answer: (b) Looking straightway
 
12.Which of the following plays the role of assistant in interview?
(a) Appearance
(b) Behaviour
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these
 
Answer: (c) Both (a) & (b)
 
13.Fill in the blank with the help of appropriate preposition.
Someone is knocking———-the door.
(a) At
(b) In
(c) On
(d) By
 
Answer: (a) At
 
14.Which of the following is the suitable Wh-word?
———— is he working?
(a) Where
(b) When
(c) What
(d) None of these
 
Answer: (a) Where
 
15.Fill in the blank with suitable verb-form. Karan————-the market share of the
company with continuous efforts.
(a) Increased
(c) Shall increase
(b) Will increase
(d) Increases
Answer: (a) Increased
 
16.Select the appropriate option for the given SMS. Ur2c2Iv
(a) You are too curious too loving
(b) You are too cute to love
(c) You rides two company too loving
(d) None of these
Answer: (b) You are too cute to love

17.Complete the following sentence with the help of a suitable conjunction.
     He is not only a liar ———– also a cheat.
(a) But
(b) And 
(c) As
(d) All are wrong
 

Answer: (a) But

18.Which of the following can be the reason for a problem?

(a) Misunderstood the instruction gist
(b) Unable to get the need of the speaker
(c) Both (a) & (b)
(d) None of the above
 
Answer: (c) Both (a) & (b)
 
19.Which of the following is essential part of a resume?
(a) Name and address
(b) Daily activities
(c) Description of education
(d) Both (a) & (c)
 
Answer: (d) Both (a) & (c)
 
20.”Hello Anubhav. This is Shinde. May I know something about yesterday’s  incident.”
Who is the speaker in this conversation?
(a) Anubhav
(b) Shinde
(c) Receiver
(d) None of these
 
Answer: (b) Shinde
 
21.What will be the suitable measure for a bag found in bus?
(a) Its checking 
(b) Infonring police
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these
 
Answer: (b) Informing police
 
22.Which of the following is included in the success features for an industrialist?
(a) Right decision, right time
(b) Ability to do something new in place of traditional one
(c) Believe on his workability
(d) All of the above
 
Answer: (d) All of the above
 
23.What are traditions and beliefs in communication?
(a) Assistance
(b) Hurdles
(c) Neutral
(d) None of these
 
Answer: (b) Hurdles
 
24.What is pronunciation basically?
(a) A method
(b) A word
(c) A phrase
(d) None of these
 
Answer: (a) A method
 
25.What is stress basically?
(a) Text
(b) Force
(c) Context
(d) None of these
 
Answer: (a) Text
 
26.Which one of the following is the essentially related part of reading process?
(a) Continuous practice
(c) Refinement
(b) Continuous development
(d) All of these
 
Answer: (b) Continuous development
 
27.Which one is Element of Quality-
a) Performance
b) Durability
c) Design
d) Appearance
 
Answer : c) Design
 
28.The resources utilized for production are-
(a) Material Methods, Machines
(b) Machines, Manpower, Methods
(c) Methods, Machine, Manpower
(d) Materials, Machines, Manpower
 
Answer : (d) Materials, Machines, Manpower
 
29.Productivity is the_…….of production system.
(a) Measurement
(b) Efficiency
(c) Both (a) and (b)
 (d) None of these
 
Answer : (b) Efficiency
 
30.Raw material productivity can be increased by-
(a) Proper choice of design,
(b) Reuse of material
(c) Scrap control
(d) All of these
 
Answer : (d) All of these
 
31.The elimination of which of the following will improve industrial productivity-
(a) Excess time
(b) Ineffective time
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
 
Answer : (c) Both (a) and (b)
 
32.Which one is Dimension of quality-
(a) Conformance
(b) Product
(c) Performance
(d) None 0f these
 
Answer : (c) Performance 
 
33.Having more than 50% ownership position that provides the entrepreneur with managerial
     control is called-
(a) Joint venture
(b) Majority interest
(c) Horizontal merger
(d) Diversified activity merger
 
Answer : (b) Majority interest
 
34.Information regarding all of the following is related to operations, EXCEPT;
(a) Location
(b) Promotion
(c) Raw materials
(d) Labor skills
 
Answer : (b) Promotion
 
35.GATT is established in 1947, under-
(a) German leadership
(b) U.S. leadership
(c) French leadership
(d) U.K. leadership
 
Answer : (b) U.S. leadership
 
36.According to Factories Act, factories employing
over women workers have to provide for crèches.
(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 40
 
Answer : (c) 30
 
37.The Workmen’s Compensation Act provides compensation in case of –
(a) Disablement
(b) . Funeral expenses
(c) Maternity expenses
(d) Sickness
 
Answer : (a) Disablement
 
38.Which one is Element of quality control-
(a) Labor
(b) Customer Service
(c) Time
(d) Safety
 
Answer:(a) Labor
 
39Which one is Function of Inspection Department-
(a) Tool Inspection
(b) Raw Material Inspection
(c) Both ‘a’ and ‘b’
(d) None of these
 
Answer : (c) Both ‘a’ and ‘b’
 
40.Which one is the Advantage of Centralised Inspection-
(a) Co-ordination between labor and Inspector
(b) Barrier in production
(c) Use of less equipment
(d) Both a and c
 
Answer : (d) Both a and c
 
41.”DIC” stand for-
(a) Direct Investment Centre
(b) Delhi Industrial Corporation
(c) District Industrial Centre
(d) District Investment Corporation
 
Answer : (c) District Industrial Centre
 
42.”SFC” stands for-
(a) Special Financial Centre
(b) Small Industrial Financial Corporation
(c) Special Fund Centre
(d) State Financial Corporation
 
Answer : (d) State Financial Corporation
 
43.District Industries Centres does promotion for_industries.
(a) Small
 (b) District level
(c) National level
 (d) None of these
 
Answer : (a) Small
 
44.MSME stand for:
(a) Micro Small and Medium Enterprises
(b) Ministry of Small and Micro Enterprises
(c) Ministry of Small and Medium Enterprise
(d) None of the above
 
Answer : a) Micro Small and Medium Enterprises
 
45.Which one is NOT the main aim of MSME;
(a) Providing high value loans for Small Industries
(b) Advising Government in policy formulation
     for promotion of MSMEs
(c) Providing managerial consultancy to MSMEs
(d) Providing technology up-gradation facilities
 
Answer : (a) Providing high value loans for Small Industries
 
46.Which formula correctly describes productivity?
(a) (Output – Input)/Output
(b) (Input – Output) / Input
(c) Output/Input
(d) Input /Output
 
Answer : (c) Output/Input
 
47.Which Bank was Nationalized on 15th April, 1980:
(a) The Andhra Bank Ltd.
(b) Central Bank of India
(c) Bank of Baroda
(d) Indian Overseas Bank
 
Answer : (a) The Andhra Bank Ltd.
 
48.The first Cotton Mill was established:
(a) Near Calcutta
(b) Near Rajasthan
(c) Near Gujarat
(d) Near Andhra Pradesh
 
Answer : (a) Near Calcutta
 
49.Where the Employees State Insurance Corporation’s office is established.
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) New Delhi
(d) Chennai
 
Answer : (c) New Delhi
 
50.What is the foil form of TQM:
(a) Total Quality Management
(b) Total Quantity Management
(c) Trial Quality Major
(d) None of these
 
Answer : (a) Total Quality Management
 
51.If inputs decrease while output remains constant,
what will happen to productivity?
(a) It will increase
(b) It will decrease
(c) It will remain the same
(d) It is impossible to tell
 
Answer : (a) It will increase

Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021,Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021,Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021,Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021,Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021,Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021,Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021,Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021,Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021,Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021,Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021,Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021,Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021,Employability Skill 1st Year MCQ paper 2021

ये भी पढ़े….

  1. ITI Employability skill’s mcq question paper 2021
  2. ITI Employability skill MCQ Paper in Hindi & English
  3. Welder Multi – choice Question Answer in hindi Part -04
  4. Welder theory MCQ Question paper in hindi Part – 02
  5. ITI Welder theory objective Question paper in hindi
  6. ITI Workshop & Calculation MCQ Question modal paper in English 2021
  7. ITI Diesel Mechanic MCQ Important Question Paper in Hindi
  8. NCVT ITI Machinist Theory Questions Paper in Hindi
  9. ITI Electrician Top – 28 Important Objective Question in Hindi 2021
  10. NCERT Note Book
fifa | 2022 world cup | Interesting Facts about FIFA World Cup 2022 fifa | 2022 world cup | Interesting Facts about FIFA World Cup online games to play on zoom Justin Verlander strikes out 11 to lead Astros over Yankees in ALCS Memphis Grizzlies score vs. New York Knicks Padres even up NLCS against Phillies thanks to some familial violence What to know from Packers’ first injury report of Week 7 James Gordon Meek, Report Of FBI Search On Home Of ABC News Producer Draws Response From Attorney, Questions About Investigation